”kultur är ETT bränsle som håller själen frisk”

Då vårt fantastiska ställe, i det lika fantastiska Fryksta, är till salu till någon som vill ta över stafettpinnen och fortsätta att utveckla verksamheten, vill vi dela med oss av några tankar och idéer som vuxit fram genom åren. Fastighetens tre byggnader ger möjligheter som du kanske vill förverkliga helt eller delar av. I huvudbyggnaden inryms även en härlig 3-rummare som tjänstebostad. Beläggningen 2020 har, trots Corona, varit god vilket visar att besökare dras till mindre ställen med karaktär så vi förväntar oss en bra högsäsong 2021!

Musikproduktion
Att anpassa Forskningsstation till musikstudio/replokal och Annexet till projekt- och mix/mastering-studio,
ger musiker den teknik, miljö och inramning som krävs för kreativitet och för inspiration.
Detaljplanen tillåter utbyggnad så en vackrare belägen studio blir svår att hitta.
”Både Selma L, Fröding och Sven-Ingvars tankade ju inspiration i Fryken”.
Detta i kombination med det mysiga B&B/pensionat-boendet, nära till naturen är kanske precis det som krävs för nya och etablerade artister ska ta nästa steg i karriären!

Livemusik och kultur
Forskningsstationen, ”den oslipade diamanten”, har erbjudit livekonserter under fyra somrar och är nu en regionalt känd och etablerad sommarscen bland både publik och bland musiker. Att utöka ytan för både scen och publik och att vinterbona ger möjligheter till större arrangemang och dyrare artister. Exempelvis kan en scen byggas inåt för att frigöra yta för större publik, en bredare port ger bättre anslutning till vattnet och mot ett regnskyddande eventtält. (Testades sommaren 2020 med mycket gott resultat och som faktiskt möjliggjorde 15 smittsäkrade livekonserter – var det den enda sommarscenen i Sverige som genomförde detta?).
Forskningsstationen kan som tidigare självklart användas för släktträffar, privata fester, bröllop och för att samla kulturutövare för kurs eller för inspirationsinjektion inom kulturens alla områden: Musik, bild, teater.
I kombination med boendet blir det ett fantastiskt paket!

Historiskt intresse
Att Sveriges första järnväg för allmänt bruk anlades i Fryksta 1849  och att den vackra Huvudbyggnaden uppfördes som Sveriges första stationsbyggnad 1851-53 lockar både nationella och internationella gäster. Ångbåten Freja med sin fantastiska historia och Cafe Frejas välbesökta motorträffar gör Fryksta till ett populärt besöksmål. Att bo och driva verksamhet i Fryksta är ett privilegium.

Pensionat
Om du vill fokusera eller kombinera (som vi gör) på Pensionat/B&B/Vandrarhem, kan du få lite tips här

Vi rekommenderar att alltid stämma av tänkta förändringar med kommunen.
För mer information, kontakta Mäklarhuset Karlstad
https://www.maklarhuset.se/kommersiella/sverige/varmland/kil/sjoleden/443519